0723460337 Cristian Mirea

Blat bucatarie

Pe piata exista o mare varietate de modele, culori si de blaturi de bucatarie.

Prin acest mic text voi incerca sa prezint cateva tipuri de blaturi de bucatarie pentru a va orienta mai usor in functie de pret, intretinere, rezistenta si aspect.

Blatul melaminat este cea mai avantajoasa varianta si cel mai des folosit. De ce?Datorita faptului ca se gaseste peste tot, este usor de prelucrat, are o mare varietate de culori( aproape toate culorile de pal au un corespondent si intr-o culoare de blat), se intretine usor si are un pret accesibil. Principalele caracteristice tehnice ale blatului melaminat sunt: termorezistenta*, ignifugare( nu arde) si este rezistent la aburi si impermeabil( nu se pateaza) si rezistent la majoritatea solutiilor acide folosite intr-o bucatarie.

Blatul se face din rumegus ca si pal-ul peste care se adauga un strat de melamina de diverse culori si modele.

Latimea blaturilor este de 60 de cm (prin taiere se poate aduce la orice adancime) iar in lungime se gasesc intre minim 3 m, maxim 6m, in functie de tipuri, producator;de obicei, blaturile depasesc corpurile inferioare cu cativa cm pentru a ramane canalul de picurare liber ( in partea din fata,dedesubt, blaturile au un canal micut din plastic pe unde se scurg picaturile de apa de pe blat evitand astfel scurgerea directa pe corpurile inferioare); grosimea este intre 28mm si 60mm, din nou, in functie de tipuri, modele si producator.

Blaturile din lemn masiv au un aspect placut si natural aducand cu mobila clasica, rustica, mobila vazuta doar prin reviste sau in vacante la casa bunicilor.. Este rezistent in timp, rezista la aburi, apa(nu se umfla); in schimb se pateaza destul de usor.

Un alt tip de blat este cel din placi ceramice. Este foarte avatanjos si de asemenea, rezistent la apa si temperaturi inalte, se intretine destul de usor, o gama diversificata de culori. Unul din dezavantaje este ca placile se pot zgaria usor.

Blaturile din granit/travertin/marmura/compozit sunt elegante, pretentioase si cu un pret ridicat. Dau un aspect sofisticat , luxos bucatariei, extrem de rezistent in timp ( practic, mai nimic nu il poate deteriora), nu isi pierde aspectul initial, nu se zgarie,nu este afectat de solutii chimice. In schimb, necesita o intretinere riguroasa, constanta pentru a i se pastra luciul.

*Termorezistenta este capacitatea blaturilor de a rezista la temepraturi crescute