0723460337 Cristian Mirea

Cant

Cantul este o folie din plastic/hartie sau metal care se aplica pe margine rezultata in urma taieri placi de pal, ca in imaginea de mai jos.
Exista 3 mari tipuri de cant.
Cant melamina denumit si termic.
Cant PVC
Cant ABS
Le voi descrie pe toate 3 in cateva cuvinte:

Cantul melamina – este facut din hartie si are adezivul de lipire direct pe el, se aplica prin incazire cu fierul de calcat sau feonul si se preseaza cu un obiect care sa nu-l zgarie. Are o rezistenta mica in timp, se zgarie si se cojeste foarte repede, fiind cel mai slab calitativ cant, evident este si cel mai ieftin.

Cantul PVC – este facut din plasic. Se aplica prin presare intr-un canal, facut in prealabil in pal, si nu se finiseaza deloc. Nu contine nici un adeziv si nici nu se foloseste nici un adeziv la aplicare lui. Este rezistent in timp, are rezistenta mecanica mare se zgarie greu dezavantajul lui find lipsa unui adeziv care sa protejeze palul de infliltratiile de apa si abur intre cant si pal. Dezavantajul estetic este ca nu se imbina bine la unghiurile de 90 grade, de exemplu la o usa toate colturile vor arata nefinisate, pentru el nu suporta finisari.

Cantul ABS – este facut din plastic. Se aplica prin lipirea cu un clei special la o masina de aplicat cant. Se aplica la temperaturi intre 150-190 de grade Celsius. Dupa aplicare se finiseaza cu o freza pentru cant, prin frezare i se face o raza de 2 mm, si dupa frezare se finiseaza cu pasla pentru curatarea tuturor resturilor de cant ramase in urma frezari. Este foarte rezistent in timp, are rezistenta mecanica mare, rezista la apa, cleilul opreste infiltratiil de apa dintre cant si pal. Cantul ABS are un aspent placut indiferent unde se aplica si pe cate laturi. Este cea mai buna varianta de cant existenta pe piata.
Alegerea cantului potrivit face diferenta dintre un mobilier bine finisat si unul prost finisat. Dupa pal, cantul este cel mai important material estetic al mobilierului.
Cantul ABS se gaseste sub grosimea de 0,4 mm, 1 mm si 2 mm.