Mobilarea unei bucatarii mici
Sfaturi pentru mobilarea unei bucatarii mici.
O bucatarie mica poate fi un chin in momentul cand vrem sa o mobilam. Parca orice piesa de mobilier este prea mare sau pur si simplu nu se potriveste si pare imposibil sa gasiti un mobilier care sa acopere toate necesitatile unei bucatarii.
Dar tot timpul exista solutii ca totul sa fie ca turnat dupa nevoi si spatiu.
Unul dintre cele mai importante elemente in alegerea mobilierului pentru o bucatarie mica este definirea nevoilor practice ale bucatariei. De exemplu daca nu folositi masina de spalat vase, nu are rost sa o inglobati in bucatarie doar pentru a o folosi de 2 ori pe an, este o risipa inutila de spatiu si bani. Daca totusi folositi masina de spalat vase, alegeti dimensiunea ce mai mica si anume cea de 45 de centimetri. Un alt exemplu ar fi hota, nu are rost sa luati o hota de 90 cm cand una de 60 cm face o treaba la fel de buna si diferenta intre ele este de 30 de centimetri, practic inca un corp de depozitare in plus.
Ce este extrem de necesar in orice bucatarie, mica sau mare:
1. Corp chiuveta– intr-o bucatarie mica se poate opta pentru o chiuveta mai mica, eventual fara loc de scurs vasele, acestea punadu-se direct in picuratorul de vase, ce sta in corpul suspendat pe perete in dreptul chiuvetei. Daca alegeti o chiuveta mai mare, cu loc de scurs vasele, gandita-va ca masca de chiuveta poate sa fie doar cat tine cuva si dedesuptul locului de scurs vase se poate face un alt corp separat. De ce e nevoie de un corp separat sub locul de scurs vase? Pentru ca masca de chiuveta este un corp care are posibilitati mici de depozitare din cauza amalgamului de tevi de alimentare si scurgere care sunt legate la chiuveta. De obicei in masca de chiuveta se tine un cos de gunoi si cateva solutii de curatat.
2. Plita si hota – optati pentru o plita si hota de 60 cm. Ele sa fie asezate cat mai aproape de peretele exterior, unde va fi facuta si iesirea burlanului de hota. Hota ideala ar fi cea care permite un corp de mobilier deasupra ei, corp in care se pot depozita destul de multe lucruri din bucatarie.
3. Cuptorul– ideal este ca un cuptor sa fie asezat la seminaltime intr-un soldat (turn). Este mai usor sa-l folositi fara sa va aplecati si plus de asta soldatul este o adevarata camara in care se pot depozita nenumarate lucruri necesare in bucatarie. Daca nu exista posibilitatea amplasari unui soldat, atunci cuptorul va fi amplasat sub plita si va forma un set complet de gatit. Nu uitati ca sub cuptor se poate face un mic sertar.
4. Corp de sertare – un corp de sertare trebuie neaparat sa contina un sertar mic ca inaltime pentru depozitat tacamurile, restul de sertare din coloana vor fi facute in functie de nevoie dumnevostra de depozitate. Cea mai des folosita coloana de sertare este formata din 2 sertare mici si unul mare. Primul sertar mic este folosit pentru tacamuri, al doilea pentru spumiere, polonice, pungi, folii aluminiu, etc, al treilea pentru lucruri mai inalte ca oale, castroane, etc.
5. Cos jolly – cosul jolly este un sertar ingust si inalt din inox in care se tin sticlele, in special cele necesare la gatit ca ulei, otet chiar boracane. Este un element necesar datorita bunei organizari a sticlelor necesare in procesul de gatit.
6. Loc pentru oale si cratite – Neaparat sa luati in considerare un corp marisor, minim 60cm maxim 90cm, pentru depozitarea lucurilor mai mari. Daca se poate aplasa un soldat, atunci in el se pot depozita lucurile mari, daca nu, este obligatoriu un corp cu raft pentru lucrurile mari.
7. Masa – masa poate fi incorporata in mobilier si sa se desfaca doar atunci cand e nevoie ( fiecare producator are cateva solutii pentru o asemenea masa). De asemenea exista sisteme de masa rabatabila, astfel masa poate fi prinsa pe perete si la nevoie se deschide sau se ridica si devine numai buna pentru servit masa. Dupa ce se serveste masa ea este stransa si ocupata un spatiu infim langa perete, operatiunea se face foarte usor si repede.
8. Scaunele – Cea mai buna solutie pentru o bucatarie mica sunt scaunele pliante. Acestea pot fi tinute intr-un coltisor si la nevoie scoase si desfacute.
9. Lumina– Intr-o bucatarie lumina este foarte importanta. Hota are lumina pentru a vedea bine mancarea de pe aragaz, dar cand lucrati pe blat lumina de la hota este inutila si lumina din tavan este de multe ori insuficienta, asa ca este indicat sa amplasati mici spoturi sub corpurile suspendate pentru un plus necesar de lumina.
Dupa ce definim lucurile de mai sus, trebuie sa definim exact spatiu care urmeaza sa fie mobilat. Este clar ca mobila va fi asezata pe peretele unde sunt prezente tevile de apa si de gaz, dar sa ne limitam doar la peretele acela? NU, trebuie sa profitam la maxim si de peretele de la geam, unde se pot monta 2-3 corpuri. Chiar daca exista un calorifer, acesta va ramane in spatele mobilierului si in blat va fi facut un mic grilaj prin care sa iasa caldura.
Mobilierul de sub fereastra trebuie sa fie mai ingust pentru a permite si accesul la ferestra si eventul pentru a nu lua prea mult din spatiu de miscare.
Un alt element important sunt coprurile suspendate. Aici vom avea un scurgator de vase, deasupra chiuvetei, hota si corp hota deasupra plitei si un corp pentru depozitat mirodenii, zahar, sare, faina, etc. Daca mai ramane spatiu, este bine sa facem un corp cu geam, gen vitrina, in care sa punem cateva elemente la vedere. Arata frumos si rupe linia de bucatarie monotona.
Foarte important la o bucatarie mica este alegerea culorilor. Trebuie sa fie culori deschise.
Culorile deschise dau impresia de spatiu. De asemenea sunt indicate si culorire lucioase din acelasi motiv si anume reflectia lor puternica da impresia de spatiu si astfel nu ne vom simti ca intr-o incapere mica.
Un alt element foarte important este sa alegeti o gresie si faianta deschisa la culoare si luciosa pentru a completa impresia de spatiu mai mare.
Intr-o bucatarie mica trebuie tot timpul ca totul sa fie bine organizat si cat mai aerisit pentru ca o imcapere organizata este mai usor de cuprins si automat nu pare incarcata pe cand
o bucatarie dezorganizata si incarcata cu tot felul de elemente va parea obositoare si mica.
09 Mar 2015
Buna ziua sunt Maria sunt din Mangalia as dori sa-mi fac o mobila de bucatarie si nu stiu ce model tinand cont ca bucataria este lunga de 2,53m si latimea 1,50m,as dori daca aveti drum pe la Mangalia daca se poate sa ne faceti o vizita,va multumesc astept raspuns
25 Jan 2016
in Cobadin luati comenzi?. M-ar interesa
26 Jan 2016
Sigur, putem livra si in Cobadin, va rugam sa ne contactati la numarul de telefon 0764154316 Ionut Ungureanu.
Multumim pt interes